Όλα ξεκίνησαν με μια μικρή εταιρεία χημικών και υγιεινών τροφών στο Meran, στο Νότιο Τιρόλο.
Πριν από τριάντα χρόνια, η ευαισθητοποίηση για την κοιλιοκάκη ήταν περιορισμένη σε σύγκριση με σήμερα. Το θέμα των τροφικών δυσανεξιών έγινε πιο γνωστό σταδιακά. Ομοίως, το ενδιαφέρον και η ανάγκη ανάπτυξης συνταγών χωρίς γλουτένη αυξήθηκε επίσης αργά.
Υπολογίζεται ότι ένα άτομο στα 100 πάσχει από κοιλιοκάκη. Μέχρι στιγμής, η μόνη θεραπεία για αυτό το αυτοάνοσο νόσημα είναι να ακολουθήσετε μια δίαιτα χωρίς γλουτένη. Πριν από τριάντα χρόνια, όταν τα άτομα με κοιλιοκάκη έτρωγαν κυρίως φαγητά φτιαγμένα από απλές συνταγές με ρύζι, καλαμπόκι ή πατάτες, η Schär άρχισε να πουλά τα πρώτα προϊόντα χωρίς γλουτένη, όπως διάφορα είδη μπισκότων και αλεύρι χωρίς γλουτένη.
Αυτή ήταν μια επανάσταση για τους ανθρώπους με κοιλιοκάκη. Επιτέλους, κάποιος παρείχε αυτό ακριβώς που χρειαζόταν: προϊόντα βασισμένα σε επιστημονική διατροφική έρευνα που κάλυπτε τις ανάγκες των ατόμων με κοιλιοκάκη. Η Schär θέλει να τονίσει αυτόν τον ρόλο με το σύνθημά της, “We care” και με προϊόντα διατροφής που αντικατοπτρίζουν πολύ στενά δημοφιλή, παραδοσιακά τρόφιμα σε γεύση, οσμή, εμφάνιση και συνέπεια και που είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες ενός σύγχρονου τρόπου ζωής – για για παράδειγμα, υγιεινά, καλά ισορροπημένα, έτοιμα προϊόντα.
Προκειμένου να συντονίσει καλύτερα την ανταλλαγή εμπειριών και απαιτήσεων σχετικά με την κοιλιοκάκη και να αξιοποιήσει περαιτέρω την εμπειρία της, η Schär δημιούργησε πρόσφατα μια διεθνή επιστημονική επιτροπή. Γιατροί, γαστρεντερολόγοι και διατροφολόγοι μελετούν την κοιλιοκάκη με ολιστική προσέγγιση και ανταλλάσσουν συμβουλές και πληροφορίες για τα μεταβαλλόμενα συμπτώματα της δυσανεξίας στη γλουτένη. Παράλληλα στόχος τους είναι να ευαισθητοποιήσουν περισσότερο τον κόσμο έτσι ώστε να μειωθεί ο αριθμός των αδιάγνωστων περιπτώσεων.