CRETA CAROB

Ποιος θα φανταζόταν ότι το χαρούπι της Κρήτης, η παρεξηγημένη υπερτροφή της κατοχής, θα εξελισσόταν σε ένα superfood ιδιαιτέρως αγαπητό στο ευρύ κοινό με πολλαπλά οφέλη για την υγεία.
Η τολμηρή κίνηση έγινε από τον ιδρυτή της Creta Carob. Με την ίδρυσή της στην Αργυρούπολη Ρεθύμνου, το 2006, έμελλε να γίνει το καμάρι του τόπου, καθώς το δέντρο που χρησιμοποιεί στην παραγωγή της, η χαρουπιά, πέρα από τη βιολογική καλλιέργειά της, βρίσκεται αυτοφυές σε πολλές περιοχές της Μεσογείου και στην Ελλάδα, ιδίως στην Κρήτη και την Κύπρο, οπότε η πρώτη ύλη υπάρχει σε αφθονία. Η εταιρεία χρησιμοποιεί 100% κρητικά χαρούπια καθώς αξιοποιεί στο έπακρο τα ήδη υπάρχοντα δέντρα και με αυτό τον τρόπο έχει σχεδόν διπλασιάσει την αξία του προϊόντος. Έτσι, όποιος έχει χαρουπιές στο χωράφι του, συλλέγει τον καρπό και βοηθά στην αξιοποίησή του, πράγμα που συνάδει απόλυτα με το πρότυπο μιας οικολογικής παραγωγής με πολύ χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα (low energy footprint), σύμφωνα με την οποία λειτουργεί η Creta Carob. Με την αύξηση της παραγωγής, η Creta Carob προχώρησε με πλήρη περιβαλλοντική ευαισθησία στην καλλιέργεια της χαρουπιάς, καθώς οι καταναλωτικές ανάγκες μεγάλωσαν.
Βέβαια δεν ήταν εύκολο να πάρεις το χαρούπι από το χώμα και να το μεταποιήσεις. Πριν ιδρυθεί η Creta Carob, υπήρχε ένα μεγάλο κενό στην τεχνογνωσία και οι περισσότεροι είχαν κρατήσει την ιδέα ότι το χαρούπι είναι μόνο ‘’τροφή για τα ζωντανά’’, ή “η σοκολάτα της κατοχής’’. Έτσι τα πρώτα βήματα έγιναν αργά, αλλά σταθερά. Πέντε χρόνια μετά την ίδρυση, και παρά τον ασαφή χρονικό ορίζοντα της επιτυχίας της επένδυσης, η Creta Carob άρχισε το 2011 τη λειτουργία της, οπότε και βγήκαν τα πρώτα προϊόντα στην αγορά. Μάλιστα, επειδή δεν υπήρχαν μηχανήματα επεξεργασίας και μεταποίησης του χαρουπιού, η εταιρεία δημιούργησε τα εργαλεία που χρειαζόταν, κατοχυρώνοντας δικές της πατέντες (Η ευρεσιτεχνία (πατέντα) είναι ένα αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης που δίνεται για κάποιο διάστημα στον εφευρέτη (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) μιας νέας μεθόδου, ουσίας ή μηχανισμού).
Σήμερα η Creta Carob καταφέρνει να αυξάνει το τζίρο της σταθερά, ενώ πάνω από το 50% των προϊόντων της εξάγονται στο εξωτερικό, όπου το χαρούπι είναι αρκετά πιο δημοφιλές από ό,τι στην Ελλάδα. Τα υπόλοιπα απορροφώνται στην εγχώρια αγορά. Η εταιρεία παράγει περίπου πενήντα (50) διαφορετικά προϊόντα, αποκλειστικά από χαρούπι, όλα υψηλής διατροφικής αξίας, με φυσικά γλυκαντικά (χωρίς προσθήκη ζάχαρης). Από χαρουπόμελο, χαρουπόσκονη, καφέ, θρεπτικές μπάρες, κριτσίνια, μακαρόνια, μέχρι πηκτίνη χαρουπιού, ακόμα και αντιγηραντικές κρέμες και προϊόντα καλλωσπισμού. Φυσικά υπάρχουν συνεχείς βελτιώσεις στα υφιστάμενα προϊόντα ακολουθώντας αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες.
Συνολικά η Creta Carob είναι μια καθαρά ελληνική επιχείρηση με πλήθος καινοτομιών και σεβασμό για το φυσικό περιβάλλον. Με στόχο την ανάδειξη του χαρουπιού ως προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας, προτάσσει ένα εναλλακτικό τρόπο ζωής και τη φυσική θεραπεία. Το κυριότερο όμως είναι ότι, παίρνοντας το παρεξηγημένο χαρούπι και βάζοντάς το στη ζωή μας, η Creta Carob κατάφερε να αναδείξει τον ‘ξεχασμένο θησαυρό της Κρήτης’ όπως παραδέχεται ο ιδρυτής της, σε μια υπερτροφή που εξελίσσει τον τόπο και τους ανθρώπους του. Με λίγα λόγια, είναι το καμάρι του τόπου μας.

Go to the brand website >>

Εμφάνιση του μοναδικού αποτελέσματος

Χαρουπάλευρο Ωμό “CRETA CAROB”, 300gr

2,30