Λίγα λόγια για εμάς. Το αγρόκτημα ASKADA ιδρύθηκε με αγάπη και σεβασμό στα σύκα της ιδιαίτερης ποικιλίας που παράγεται σε αυτό το μαγευτικό μέρος στην Ελλάδα, στην Κύμη της Εύβοιας. Τα τελευταία χρόνια διατηρούμε ένα αγρόκτημα παραγωγής σύκων βιολογικής καλλιέργειας κοντά στον ποταμό Μέλα, στο χωριό Ανδρωνιάνοι, με επίκεντρο τη βιολογική γεωργία και με τη δέσμευση να σας προσφέρουμε τη μοναδική γεύση αυτών των πολύτιμων σύκων. Αποτελεί το μοναδικό μέρος, στο οποίο ευδοκιμούν οι συγκεκριμένες συκιές. Παράγουν τέτοιους καρπούς όπου σε συνδυασμό με την πρότυπη διαδικασία αποξήρανσης τους, επιτυγχάνουμε τη λεπτή φλοίδα και τη μοναδική γεύση τους. Ακολουθούμε την παραδοσιακή μέθοδο αποξήρανσης, που εφαρμόζεται στην Κύμη εδώ και αιώνες.
Για εμάς, η “παράδοση” έχει αξία εφόσον διέπεται από τις θεμελιώδεις αρχές της συνεργασίας, της συμπόρευσης και του σεβασμού προς τη φύση και τον άνθρωπο. Κάθε χρόνο, τον Αύγουστο, μια ομάδα ανθρώπων γίνεται μια μεγάλη οικογένεια που ενώνει τις δυνάμεις της με στόχο την παραγωγή του σύκου ΑΣΚΑΔΑ Το σύκο της Κύμης. Η φροντίδα που αφιερώνουμε σε κάθε ένα σύκο, τόσο για την παραγωγή όσο και για την ανάπτυξή του, μας κάνει υπερήφανους για το προϊόν μας. Τα εξαιρετικά βιολογικά μας σύκα είναι το κύριο συστατικό για όλα τα χειροποίητα & ιδιαίτερα προϊόντα μας, που συνδυάζουν την έμπνευση και τη γαστρονομική κουλτούρα με την υγιεινή στάση ζωής.
Η μοναδική διαδικασία. Τα Ξηρά Σύκα Κύμης είναι ένα προϊόν υψηλής ποιότητας, μεταξύ των πρώτων που πιστοποιήθηκαν με σήμα ΠΟΠ από την Ευρωπαϊκή Ένωση τόσο για τη γεωγραφική ζώνη καλλιέργειας των δέντρων όσο και για τη μοναδική διαδικασία επεξεργασίας. Συλλέγουμε με προσοχή τα ώριμα σύκα με το χέρι και μόνο εφόσον έχουν ωριμάσει πλήρως. Αυτό γίνεται γύρα στα τέλη Αυγούστου, και συνήθως πάνω από δύο φορές την ημέρα. Ακολουθώντας την αρχαία παράδοση κατά γράμμα, κόβουμε τον μικρό μίσχο με ψαλίδι.
Στη συνέχεις κόβουμε κάθε ένα σύκο στη μέση! Έτσι βεβαιωνόμαστε ότι το σύκο είναι καθαρό εσωτερικά και πρέπει να είναι… Το επόμενο βήμα είναι να το ανοίξουμε. Αφού ανοιχτούν τα σύκα, τα αφήνουμε στον ήλιο για να στεγνώσουν αργά και να απορροφήσουν όλες τις ακτίνες του μεσογειακού φωτός.
Ακριβώς όταν έχουν αποξηρανθεί πλήρως, συνδυάζουμε δύο σύκα ίδιου μεγέθους, πιέζοντάς τα μαζί. Έτσι δημιουργούμε την “ΑΣΚΑΔΑ”, το οποίο στην τοπική διάλεκτο σημαίνει το τελικό σχήμα δύο αποξηραμένων ανοιχτών σύκων που συμπιέστηκαν και έγιναν ζευγάρι!