Η οικογένεια Ναουμίδη, με στόχο την ανάδειξη και την προώθηση της γνήσιας πιπεριάς Φλωρίνης, παράγει με χειροποίητο τρόπο καινοτόμα προϊόντα , που έχουν αποκλειστικά ως πρώτη ύλη τις ντόπιες ποικιλίες της πιπεριάς Φλωρίνης. Στον Άγιο Παντελεήμονα του Νομού Φλωρίνης, σε υψόμετρο εξακοσίων περίπου μέτρων και σε ένα ιδιαίτερο ξηρό μικρόκλιμα, καλλιεργούμε τη φημισμένη κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης στο αγρόκτημα μας, την οποία μεταποιούμε και συσκευάζουμε στην πετρόκτιστη μονάδα μας, ένα ζωντανό παράδειγμα αρμονικού συνδυασμού παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και σύγχρονων εγκαταστάσεων. Μάλιστα, για να εξασφαλίσουμε την ποιότητα και τη γνησιότητα της συγκεκριμένης ποικιλίας, διατηρούμε το δικό μας σπορείο.
Παραδοσιακή Βιοκαλλιέργεια
Σε περιφραγμένη έκταση 80 στρεμμάτων, αποκομμένο από άλλες καλλιέργειες, σε κοντινή απόσταση από τους φημισμένους αμπελώνες του Αμυνταίου, το πιπερόκτημα μας βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Βόρρα σε υψόμετρο 610 μέτρων.
Το ιδιαίτερα ξηρό μικροκλίμα της περιοχής σε συνδυασμό με τη σύσταση του εδάφους και το πλούσιο οικοσύστημα καθιστά ιδανικές τις συνθήκες για την καλλιέργεια της πιπεριάς.
Το κλίμα του πιπεροκτήματος είναι ημι-ηπειρωτικό. Η λίμνη Βεγορίτιδα και η λίμνη των Πετρών εκατέρωθεν συμβάλλουν καθοριστικά στην ηπιότητα του κλίματος η οποία ευνοεί την ανάπτυξη της πιπεριάς. Το έδαφος είναι ασβεστολιθικό, πλούσιο σε συστατικά και πετυχαίνει την απαιτούμενη αποστράγγιση των υδάτων. Η βιοκοινότητα στο πιπερόκτημα μας αποτελείται από αγριολούλουδα, βότανα και φυτά πιπεριάς καθώς επίσης από κολεόπτερα έντομα, με έντονη την παρουσία της πασχαλίτσας, πεταλούδες και μέλισσες. Η συνεργασία μεταξύ τους είναι εξαιρετική και δημιουργεί άριστες συνθήκες βιοκαλλιέργειας.
Το φύτευμα, η συγκομιδή της πιπεριάς και το ξεβοτάνισμα γίνονται με το χέρι. Η χρήση φυτοφαρμάκων είναι απαγορευτική και για τον λόγο αυτό επιλέξαμε το κτήμα να μείνει αποκομμένο και ανεπηρέαστο από άλλες καλλιέργειες. Για τη λίπανση χρησιμοποιούμε μόνο κοπριά από ζώα ελεύθερης βοσκής.
Η συγκομιδή ξεκινάει στο τέλος του Αυγούστου, γίνεται σταδιακά ανάλογα με το επίπεδο ωρίμανσης της πιπεριάς που απαιτείται για την παρασκευή του κάθε προϊόντος και ολοκληρώνεται στα μέσα του Νοέμβρη.
Παραδοσιακή Μεταποίηση
Στο πιπεράδικο καταφέραμε και συνδυάσαμε τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό με τον παραδοσιακό τρόπο μεταποίησης της πιπεριάς. Αποστολή μας, είναι να προστατεύσουμε όλες τις παραδοσιακές συνταγές που κληρονομήσαμε από τους γηραιότερους κατοίκους της περιοχής και να τις εμπλουτίσουμε δημιουργώντας καινούρια γαστρονομικά θαύματα. Εδώ, η κακοποίηση της πιπεριάς με βιομηχανικές μεθόδους είναι απαγορευτική’ όλες οι πιπεριές που συλλέγουμε ξεφλουδίζονται στο χέρι και μαγειρεύονται σε χαμηλές θερμοκρασίες. Το ψήσιμο της πιπεριάς γίνεται πάντα σε ξυλοκάρβουνα και το κάπνισμα σε ξύλα.