Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα…
Ήταν την περίοδο του 1960, όταν ένας άνθρωπος οραματίστηκα πως ο τόπος του μπορούσε να αποδώσει εξαιρετικής ποιότητας καρπούς. Πήρε την απόφαση λοιπόν να ξενιτευτεί και να σπουδάσει οινολογία και αμπελουργία σε μια σπουδαία σχολή, αυτή του Bordeaux στη Γαλλία. Να γίνει ένας από τους πρώτους οινολόγους που δραστηριοποιήθηκαν στο χώρο της οινοποιίας στην Ελλάδα.
ΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΟΡΑΜΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΣΑΡΚΑ ΚΑΙ ΟΣΤΑ…
Ο Λευτέρης Γκλίναβος, ήξερε από την πρώτη στιγμή πως οι σπουδές του θα μπορούσαν να συνεισφέρουν, τόσο στην αξιοποίηση και στην ανάδειξη του φυσικού πλούτου της περιοχής της Ζίτσας, όσο και ολόκληρης της Ελλάδας. Έτσι, αποφασίζει το 1978 να ιδρύσει το ΚΤΗΜΑ ΓΚΛΙΝΑΒΟΣ στην Αμπελουργική Ζώνη ΠΟΠ της Ζίτσας Ιωαννίνων.
Η ΟΙΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΖΙΤΣΑΣ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΙΣ ΤΟΤΕ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ… Ήδη από το 1980, αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες για εκείνη την εποχή, δημιουργεί τον παραδοσιακό ροζέ ημιαφρώδη οίνο “Κυρά Φροσύνη” και το λευκό ξηρό κρασί “Μπαλτάζαρ – Ζίτσα”. Πάντα όμως παραμένει πιστός στην παράδοση και στις κύριες ποικιλίες της περιοχής των Ιωαννίνων και της Ζίτσας: τη λευκή ποικιλία “Ντεμπίνα” και τις ερυθρές “Βλάχικο” και “Μπεκάρι”.
ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΓΕΝΙΑ, ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ…
Το 1990 το ΚΤΗΜΑ ΓΚΛΙΝΑΒΟΣ ανανεώνεται και διευρύνει τους ορίζοντές του με την είσοδο του Θωμά Γκλίναβου, γιο του ιδρυτή με σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες και Public Information στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης. Τότε ξεκινά η πρώτη μεγάλη επένδυση με έμφαση στο μηχανολογικό εκσυγχρονισμό και στη δημιουργία.
ΤΟ ΠΛΕΟΝ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΑΠΟΚΤΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΧΩΡΟ…
Το 2004 ιδρύεται ένα σύγχρονο αποσταγματοποιείο για την παραγωγή του ηπειρώτικου τσίπουρου (χωρίς γλυκάνισο) και εισάγονται στην αγορά δύο είδη διπλής απόσταξης: το “Κλασσικό” και το “Παλαιωμένο” (παλαίωση σε δρύινα βαρέλια για δύο χρόνια).
Το 2009 το ΚΤΗΜΑ ΓΚΛΙΝΑΒΟΣ εγκαινιάζει μία μεγάλη μονάδα παραγωγής αφρωδών και ημιαφρωδών οίνων. Σκοπός αυτής της επένδυσης ήταν και παραμένει η αναβίωση και η συνέχιση της παράδοσης της περιοχής των Ιωαννίνων στα εξαιρετικά αφρώδη κρασιά, που παράγονται από την ποικιλία “Ντεμπίνα” και όχι μόνο.
ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, ΕΠΑΝΑΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ…

Από τα πρώτα βήματα του πριν 37 χρόνια μέχρι και σήμερα, πρωταρχική επιδίωξη του Κτήματος Γκλίναβος αποτελεί η παραγωγή ποιοτικών κρασιών και αποσταγμάτων, αξιοποιώντας τις γηγενείς ποικιλίες της Αμπελουργικής Ζώνης Ζίτσα.

Η διαρκής εξέλιξη και αναβάθμιση -πάντα όμως με σεβασμό στην παράδοση- υπήρξε ανέκαθεν ο δεύτερος εξίσου σημαντικός στόχος του. Έτσι με το πέρασμα των χρόνων η γκάμα των ποικιλιών που καλλιεργούνται στα δικά του αμπελοτόπια εμπλουτίζεται και με άλλες ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες, παλαιότερες και ξεχασμένες αναβιώνουν, ενώ νέα καινοτόμα κρασιά και αποστάγματα δημιουργούνται συνεχώς.

Η δημιουργία του “Παλαιοκαιρίσιου” (μοναδικού στο είδος του στην Ελλάδα) αποτελεί το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα αναβίωσης ενός παραδοσιακού οίνου, του γνωστού σαμπανιζέ που παράγονταν από τους αμπελουργούς των Ιωαννίνων κατά τους προηγούμενους αιώνες. Ενδεικτική της διαχρονικά εξελικτικής του πορείας είναι και η πρόσφατη κυκλοφορία του παλαιωμένου Τσίπουρου “Grand Reserve”, του νέου αναβαθμισμένου αποστάγματος του μετά το “Τσίπουρο Ηπείρου” από την ποικιλία Ντεμπίνα χωρίς γλυκάνισο.

Τα τελευταία χρόνια η ραγδαία ανάπτυξη της οινοφιλίας και στην Ελλάδα θέτει τον πήχη για όλους πολύ ψηλά. Η απόλαυση του κρασιού γίνεται τελετουργία και δικαιολογημένα οι οινόφιλοι σήμερα είναι πιο απαιτητικοί από ποτέ. Η φιλοσοφία και οι προσπάθειές μας για δημιουργία ποιοτικών και ξεχωριστών κρασιών δικαιώνονται και αναγνωρίζονται.

Δεν σταματάμε όμως να θέτουμε διαρκώς καινούριους στόχους, που για το 2015 συνοψίζονται στην ενίσχυση της εξωστρέφειας του Κτήματός μας και στην επανατοποθέτηση του σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, αρχικά μέσα από την ανανέωση και την αισθητική αναβάθμιση της εταιρικής εικόνας μας.

Εμφάνιση όλων 2 αποτελεσμάτων, συμπεριλαμβανομένων των θυγατρικών μαρκών

Traminer, Ξηρός Οίνος, ΛΕΥΚΟΣ, Ποικιλία Gewurztraminer, Κτήμα Γκλίναβος, 500ml

10,20

Κόκκινο Βελούδο, Ξηρός Οίνος, ΕΡΥΘΡΟΣ, Ποικιλία Αγιωργίτικο, Βλάχικο, Μπεκάρι, Κτήμα Γκλίναβος, 750ml

11,00