Το κτήμα Καρανίκα ιδρύθηκε από τον Laurens M. Hartman – Karanika και την Annette van Kampen. Ο Laurens κατάγεται από Ελληνίδα μητέρα και Ολλανδό πατέρα. Τόσο ο ίδιος, όσο και η σύζυγός του Annette, γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ολλανδία, όπου εργάστηκαν για περίπου 15 χρόνια σε διάφορες διαχειριστικές θέσεις στον εκδοτικό τομέα, πριν αποφασίσουν να ακολουθήσουν το όνειρό τους: να παράγουν υψηλής ποιότητας κρασί. Επί σειρά ετών εκπαιδεύτηκαν ως οινοποιοί, οινολόγοι και αμπελουργοί, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μελέτησαν προσεκτικά κάθε πιθανή επιλογή, από την Αυστραλία μέχρι τη Γερμανία, αλλά η αγάπη τους για την καταπληκτική ποικιλία Ξινόμαυρο τους οδήγησε στο Αμύνταιο της Ελλάδας.
Στο Κτήμα Καρανίκα παράγουμε υψηλής ποιότητας κρασιά σε απόλυτη αρμονία με τη φύση, με γνώμονα το σεβασμό στη γη και την ανθρώπινη υγεία.
Στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας, στο οροπέδιο του Αμύνταιου, βρίσκονται οι αμπελώνες μας στους οποίους καλλιεργούνται με βιολογικές μεθόδους η πολύ παλιά ποικιλία Ξινόμαυρο, η νεότερη Ασύρτικο, η Cabernet Sauvignon και η σχεδόν ξεχασμένη ποικιλία Λημνιώνα. Τα κρασιά που παράγουμε είναι ο αφρώδης οίνος Karanika Brut, το ερυθρό με ποικιλιακή σύνθεση Ξινόμαυρο/ Λημνιώνα Cabernet, το Ασύρτικο, με έντονη οξύτητα, και το χυμώδες ροζέ από ποικιλία Ξινόμαυρο.
Η φιλοσοφία του οινοποιείου μας υπαγορεύει το στοιχειώδη χειρισμό των σταφυλιών και κρασιών και την αποφυγή χρήσης χημικών προσθηκών. Δεν προσπαθούμε να ελέγξουμε τη φύση, αλλά να την ακολουθήσουμε. Ειδικότερα, η μεταφορά του μούστου και των σταφυλιών πραγματοποιείται χωρίς τη χρήση αντλίας, αλλά με τη βαρύτητα. Για την παραγωγή του κρασιού χρησιμοποιείται η μέθοδος χειρονακτικού πατήματος των σταφυλιών για την διαβροχή του «καπέλου» (piegage), στο κρασί προστίθενται μόνο θειώδες ενώσεις και μοντμοριλλονίτη, ενώ για τον ψεκασμό του αμπελώνα χρησιμοποιούνται ομοιοπαθητικά διαλύματα. Στο οινοποιείο και στον αμπελώνα εργαζόμαστε σύμφωνα με το βιοδυναμικό ημερολόγιο της Maria Thun με αποτέλεσμα τα κρασιά μας να αποτυπώνουν τα τυπικά χαρακτηριστικά του μικροκλίματος (τερουάρ) της περιοχής, να έχουν πλούσια αρώματα, διαυγές χρώμα και αξιόλογη επίγευση. Στόχος μας δεν είναι να παράγουμε πομπώδη κρασιά, αλλά τίμια κρασιά.